• IMKO
  • »
  • Leren met Dan: op avontuur!

Leren met Dan: op avontuur!

Gepubliceerd op: 05 december 2014

Geslaagd 498X165

Nou, daar zaten we dan. Een paar duizend kilometer verderop in Suriname. Ik had van
tevoren bedacht om een leuk verhaal te schrijven over een bepaald onderwerp, maar ik
heb zo ontzettend veel indrukken gekregen dat ik daar eigenlijk wel vier columns voor nodig heb. Misschien ben jij een echte globetrotter, maar ik was nog niet verder geweest dan Europa en om dan in Zuid-Amerika te zijn is wel een heel bijzondere ervaring.

De eerste dag bezochten we Fort Zeelandia, de naam zegt het natuurlijk al, een overblijfsel van de Nederlandse overheersing. En wat schetst mijn verbazing? Ergens in een kelder van het fort komen we opeens terecht in een drogisterij! Zelfs hier, zelfs toen al. Ik zie allerlei zalfpotten en kruidenpotten en voel me direct thuis, alleen is het hier een stuk warmer. Het is zo tropisch warm dat bij elke stap die je zet, het zweet al over je rug loopt. Maar we klagen niet, we genieten. Na een paar dagen ontmoet ik mijn cursisten en
die zijn heerlijk enthousiast. Lesgeven is gewoon een feestje en met die examens komt het zeker wel goed. Daar maak ik me geen zorgen over. Wel over het autorijden. We hebben een huurauto wat heerlijk is. Maar ze rijden hier links. Jakkes! Ik stap natuurlijk in aan de verkeerde kant, dus het begint al goed. Maar als ik eenmaal onderweg ben, gaat het eigenlijk best aardig.

Gewoon aan de andere kant van de tegenliggers blijven, dan kom je er vanzelf.
Ook word ik van alle kanten lek geprikt. De muskieten zijn hier niet zoals de muggen thuis. Ze zijn heel klein, maar de muggenbulten die ze veroorzaken, zijn drie keer zo groot. Ze zijn misschien wel net zo enthousiast als de cursisten. Ze zien mij en duiken meteen op me af. Na drie dagen heb ik er al 32, ondanks de Deet en Citronel. Eerst maar een klamboe gekocht en een aantal muggenstekkers om rustig te kunnen slapen.
Als je op straat loopt, ruik je overal het heerlijke Surinaams-Javaanse eten dat bereid wordt. Het water loopt je continu in de mond. Natuurlijk heb ik roti gegeten en bakabana en heerlijke nasi, bami en gado gado en…. mmmm. Gelukkig heb ik goed contact met de eigenaar (zie vorige column) en bespreken we aan het einde van de vakantie, onder het genot van een drankje en een hapje het grote succes (zie foto) en het eventuele vervolg erop. Wat ons betreft, komt die er zeker, we hebben de ‘smaak’ te pakken.

Suriname, bedankt voor een fantastische vakantie!

Dan Handtekening