Geheugensteuntje - Column Dan Oostrum
Gepubliceerd op: 09 september 2020Ik vergelijk het brein van een mens vaak met de harde schijf van een computer. Je kunt er van alles in zetten, maar sommige informatie zal op meerdere manieren geprogrammeerd moeten worden om onderlinge verbanden te zien. Soms ben je iets kwijt op die computer en moet je zoeken. ‘Waar heb ik dat ook al weer opgeslagen?’ Maar als je even goed zoekt, dan vind je het vaak wel weer en krijg je weer te zien wat je wilde weten. Met leren gaat het eigenlijk net zo.
Je zult eerst van alles op je ‘harde schijf’ moeten zetten. Dat doe je door de lesstof van de opleiding goed door te lezen. Maak daarna samenvattingen van de lesstof. Op die manier lees je het nogmaals door en schrijf je het deels op en kun je de belangrijkste zaken beter ‘opslaan’. Oefen met alle aangeboden oefenmaterialen, maak de toetsen en lees alles nogmaals na. Zo kun je beter connecties maken tussen verschillende producten, klachten, klanten enzovoort. Als je dan examen gaat doen, staat het in ieder geval allemaal geprogrammeerd en hoef je het alleen nog maar ‘op te zoeken’.
Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het. De opleiding tot Drogist is zeker niet makkelijk, dat beweren we ook niet. Maar het is wel te doen! Het is een kwestie van je brein (her)programmeren en op het examen alles weer naar voren kunnen halen. Al spelen bij sommige mensen natuurlijk de zenuwen een grote rol, waardoor je denkt dat je alles kwijt en vergeten bent. Daar zijn dan wel hulpmiddelen voor. Tegen de zenuwen of om je brein beter te laten functioneren. In dit nummer van Lijfblad heb je er van alles over kunnen lezen.
En dan nog. Iedereen vergeet weleens wat, ik net zo. Soms is je harde schijf gewoon te vol en zul je je ‘prullenbak’ bijvoorbeeld even leeg moeten maken. Of, als het nog erger is, even helemaal opnieuw beginnen en je hoofd ‘defragmenteren’, net als je computer. Dan wordt alles wat niet nodig is om te functioneren gewist en alles wat je wel nodig hebt op de juiste plek gezet, zodat alles weer makkelijker gecombineerd kan worden en de onderlinge verbanden worden versterkt. Dat kun je doen door een flinke boswandeling te gaan maken of even lekker intensief te gaan sporten. Even je gedachten op iets anders richten, terwijl je brein ondertussen de grote schoonmaak houdt. Echt, het werkt.
Als ik de hele dag druk op mijn laptop aan het werk ben, neem ik toch even een pauze en ga een rondje lopen. Gedachten op niets en daarna kun je weer ‘fris’ aan de slag. En zo gaat het ook bij studeren. Vier uur achter elkaar in de lesstof duiken werkt vaak niet. Een uurtje programmeren en dan even een kwartiertje pauze. Zo raakt je harde schijf niet oververhit!!
Lees de column van Dan ook op lijfblad.nl